Wat is een huisarts?

Een huisarts werkt niet in een ziekenhuis, maar bij de mensen in de buurt. In België gaan mensen naar een huisarts in hun buurt. Een huisarts is gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk. Je kan er altijd snel  terecht. Als je altijd naar dezelfde huisarts gaat, leert hij jou ( en je gezin ) goed kennen en krijgt daarmee een goed overzicht van je medische situatie. Dit is van belang om onnodige onderzoeken en dubbele behandelingen te vermijden.
Een specialist in een ziekenhuis heeft een specialisatie en weet daar alles over ( bijvoorbeeld over het hart, de longen of de maag ), maar een huisarts kijkt naar heel jouw persoon en ziet sneller het verband tussen je verschillende problemen.
Een huisarts kan veel medische problemen behandelen en heeft een centrale plaats in de gezondheidszorg voor het hele gezin. Hij is een vertrouwenspersoon en heeft beroepsgeheim.

Waarvoor kan je bij een huisarts terecht?

De huisarts is de eerste persoon om naartoe te gaan met een medisch probleem. Je kan bij een huisarts terecht als je je ziek voelt of als je vragen hebt over je gezondheid en ook  als je bijvoorbeeld niet goed kan slapen.

Vertel de huisarts wat jouw medische problemen zijn, wat je voelt, hoe lang al,wanneer je er het meest last van hebt, waar die problemen volgens jou vandaan komen. Vertel ook welke medicatie je gebruikt en wat je zelf al hebt gedaan om je klachten op te lossen. Het is ook belangrijk dat de huisarts weet welke ziektes je in het verleden hebt gehad die misschien verband houden met de huidige klachten.

De huisarts zal jou informatie en advies geven en je indien nodig medicatie voorschrijven of doorverwijzen.